Оренда і продаж комерційної нерухомості в Києві на початку сезону: попит, пропозиція, ціни

01.09.21, 09:36

Ринок оренди комерційної нерухомості традиційно зростає на початку осені. Зараз спостерігається зростання інтересу до об'єктів різних видів і практично всіх цінових сегментів.

Попит

Починаючи з середини серпня, зріс попит на нежитлові приміщення з різним комерційним призначенням. Найчастіше орендарі цікавляться в цьому бізнес-сезоні приміщеннями для розміщення офісів, магазинів, ресторанів, бутиків.

«Інтерес до ринку комерційної нерухомості в цьому сезоні перевищує показники минулого року. Багато компаній повертаються до роботи в офісах і підбирають приміщення, виходячи зі своїх потреб. Ми бачимо «міграцію» одних компаній в більш компактні приміщення, інших – в більш просторі. Останні оцінили ефективність роботи співробітників віддалено і вирішили, що результативніше робота проходить в офісі, тому такі компанії шукають нові приміщення, які дозволять організувати достатню кількість робочих місць», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

В основному це компанії IT-сфери, а також компанії сфери різноманітних послуг.

Також є попит на приміщення для розміщення ресторанів і магазинів особливо в центральній частині Києва і в складі житлових комплексів.

Пропозиція, попит

На сьогоднішній день спостерігається баланс попиту і пропозиції. Покупці і орендарі досить швидко можуть підібрати відповідне запитам приміщення. У той же час в найбільш популярних локаціях попит дещо обмежений – це історичний центр Києва (вул. Хрещатик, Майдан Незалежності, Прорізна, Грушевського, і на вулицях в районі Софійської площі та ін.). Також швидко знаходять покупців і орендарів приміщення в найбільш популярних житлових комплексах в Шевченківському, Голосіївському, Солом'янському та в Дарницькому районах.

Традиційно в пріоритеті у орендарів і покупців об'єкти з хорошим місцерозташуванням – біля станцій метро та поблизу транспортних розв'язок, які дозволяють дістатися в будь-яку точку Києва максимально швидко і з найменшими витратами часу.

Ціни

З початку року орендні ставки практично не змінилися. У той же час слідом за зростанням цін на житлову нерухомість виросли ціни на ринку купівлі-продажу комерційних приміщень – в межах 5-10% в залежності від характеристик об'єкта.

Орендні ставки в центральній частині Києва і в об'єктах нерухомості високого класу, як на Лівому так і на Правому березі столиці (Шевченківський, центр Голосіївського, Дарницький райони) складають – 25 - 40 дол/кв.м/міс.

Купити таке приміщення можна за 2000 – 5000 дол/кв.м. в залежності від метражу і призначення об'єктів.

У районах, віддалених від центру на Правому березі (Голосіївський, Солом'янський, Святошинський райони), орендувати об'єкти можна за 15 – 25 дол/кв.м/міс.

Купити комерційне приміщення можна за 1500 – 3000 дол/кв.м.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»